header banner
Default

Zoveel zout zit in deze supermarktproducten - Kassa - BNNVARA


Logo Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA.

theme-icon

Lijf

  •  

23-08-2023

  •  

leestijd 5 minuten

zout hamburger pizza 1127 fastfood

Eet alles met mate, luidt een oude wijsheid. Dat geldt zeker voor zout. Daar krijg je sluipenderwijs veel van binnen en dat is op den duur slecht voor je lijf, omdat je er hart- en vaatziekten door kunt krijgen. Wat zijn nou ‘zouttoppers’ in de supermarkt die er ongemerkt voor zorgen dat je er te veel van nuttigt? Wij stellen een boodschappenlijstje voor je samen, zodat je weet wat je in elk geval niet mee naar huis moet nemen.

Zout en natrium: hoe zit het ook alweer?

Op sommige verpakkingen zie je geen zout staan maar natrium. Natrium is met name de boosdoener als het gaat om het ontwikkelen van hoge bloeddruk en andere aan zout gerelateerde kwalen. De scheikundige naam van keukenzout is natriumchloride; het bestaat voor een deel uit natrium en voor een deel uit chloride. Eén gram keukenzout staat gelijk aan 0,4 gram natrium.

Een beetje natrium is goed voor je. Je hebt het nodig voor de werking van je spier- en zenuwcellen en voor een goede vochthuishouding. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wel om de zoutinname te beperken tot 6 gram zout (of 2,4 gram natrium) per dag. Gemiddeld krijgt een Nederlander ruim te veel binnen: 9 à 10 gram zout per dag. 

Zout voor de smaak en houdbaarheid

Een keur aan producten die je in de supermarkt aantreft, bevatten veel keukenzout. Waarom eigenlijk? Zout is een smaakmaker bij uitstek en daarom wordt het in ruime hoeveelheden toegevoegd. Zoutarme producten worden al gauw smakeloos of flauw bevonden en vinden minder gretig aftrek. Verder is zout een goed conserveermiddel, waardoor voorbewerkt voedsel langer houdbaar is. 

Slecht voor nieren en hart

Al consumerend krijgen we er dus te veel van binnen en dat is ongezond: zout in je lichaam belast de nieren en het hart. Op den duur vergroot dat het risico op een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.

Wil je jouw zoutconsumptie beter controleren? Op een etiket kun je zien hoeveel zout of natrium een product bevat.

Boodschappenlijstje met producten die je beter kunt laten staan

Wij stellen een boodschappenlijstje voor je samen met producten die je vooral niet (of vooruit, zo gematigd mogelijk) in je boodschappenmand of -kar moet leggen.

1 - De kant-en-klaarmaaltijd

Gemak dient de mens, maar levert soms helaas ook ongemak op. Kant-en-klaarmaaltijden voor in de pan, oven of magnetron bevatten vaak erg veel zout. Goed voor de smaak, slecht voor je lijf. Denk aan stamppotten en Oosterse of Italiaanse maaltijden.

Een echte zoutbom is . Met deze eenpersoonsmaaltijd krijg je in één keer meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout binnen. Want als je deze op hebt, heb je 3,1 gram zout binnen.

Andijvie is een gezonde groente vanwege de vezels en vitaminen. Maar de kant-en-klare stamppot van Jumbo, met een balletje gehakt, bevat naast de andijvie ook 3,49 gram zout.

2 – Pizza, vers of uit de diepvries

Een pizza tover je zo op tafel. Binnen een kwartier ligt de Pizza Ristorante salame van Dr. Oetker klaar voor consumptie op je bord. Keerzijde: de verpakking vermeldt dat deze diepvriespizza goed is voor liefst 4,2 gram zout.

Een verse pizza uit het groenteschap dan maar? De algemeen verkrijgbare Daily Chef Pizza prosciutto is een ware zouttopper en in z’n eentje goed voor 5,37 gram (!) zout. Deze pizza maakt het je wel heel lastig, zo niet onmogelijk, om binnen de grenzen van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout te blijven.

3 – Soepen

Een lekker soepje bij de lunch of als avondeten… even opwarmen en klaar! Ook hier is het oppassen geblazen als je op je zoutinname wilt letten.

Met een klein blikje (300 ml.) stevige tomatensoep van Unox, goed voor een volle kom, krijg je in een keer 1,8 gram zout binnen.

Kies je om 4 uur (of op een ander moment van de dag) voor een snel klaargemaakte Cup a soup groente? Deze soep uit een zakje bevat 21 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid met 1,3 gram zout per portie.

4 – Bewerkt vlees of een vleesvervanger

Waar zit nog meer veel zout in? Bewerkte vleesproducten behoren ook tot de topcategorie. Enkele voorbeelden:  

5 - Snacks en tussendoortjes

Een enkel Bifi-worstje (the orginal) voor de lekkere trek weegt maar 22 gram, maar is ondanks zijn geringe omvang wel goed voor 1 gram zout.

Een frikandel tussendoor als snack of bij de patat van bijvoorbeeld Mora? De fabrikant meldt zelf netjes hoeveel zout je binnenkrijgt per portie: 1,33 gram.

6 – Vleeswaren, beleg en vis

Kaas op brood behoort voor veel Nederlanders tot het standaardrepertoire. Een enkele plak voorgesneden jong belegen 48+-kaas bevat 0,30 gram zout, aldus het Voedingscentrum.

Een plakje ham op brood? Die is gemiddeld goed voor 0,22 gram zout. Dat valt nog best mee. 

Vette vis is gezond, maar wist je dat een haring vaak een kleine zoutbom is? Met een Hollandse Nieuwe, in dit voorbeeld van supermarkt Jumbo, van 100 gram vers uit het vuistje krijg je in een keer 2,5 gram zout binnen. 

Bewerkt voedsel en kant-en-klaarmaaltijden zijn de zouttoppers

Het lijstje hierboven maakt een ding duidelijk: het zijn vooral de bewerkte, kant-en-klare voedingsmiddelen in supermarkt waar je mee moet uitkijken. Zeker als je daar meerdere van verorbert op een dag, dan telt het sluipenderwijs flink op.

Vaak zijn dit ook nog eens de producten waarin verhoudingsgewijs veel ongezonde, verzadigde vetten zijn verwerkt. Een reden temeer om voedingsmiddelen die uit een fabriek afkomstig zijn selectief in te slaan.

Wissel deze sowieso af met zoveel mogelijk vers gemaakte maaltijden met natuurlijke ingrediënten, waarbij je let op de hoeveelheid zout die je erover strooit. Dan lukt het je het best om je tot die 6 gram per dag te beperken.

Bronnen: Gezondheidsnet, Hartstichting, Nierstichting, Voedingscentrum

Reacties (27)

VIDEO: MONEY & CASH REGISTERS
CNN

Sorteren op:

daan daniels

daan daniels2 okt. 2023 - 11:26

Kocht afgelopen week bij de Keurslager schelplever, die lever had volgens mij een aardig poosje in een pekelbad vertoeft. Wat was die zout. Ik heb liever schelplever of andere producten waar ik zelf zout en peper of kruiden op kan doen, dan kan ik het naar believen doseren.

jozu

jozu27 aug. 2023 - 9:55

Heel goed dat jullie de kwaliteit van het zout gehalte melden. Suiker - vet gehalte in het voedsel zijn nu ,of waren al aan de beurt ? Ga door hier met melden verkeerd voedsel.

Piet Smitshoek

Piet Smitshoek24 aug. 2023 - 18:41

Een echte zoutbom is ook smeerkaas! Ik kan niet precies nu zeggen hoeveel, omdat ik het niet meer eet. Maar er zit heel veel zout in.

Gargamel1900

Gargamel190023 aug. 2023 - 15:16

Waarom toch steeds die onzin over ons eten. Dan is dit weer niet dan weer dat niet goed, vroeger hoorden we nergens iets over. Wat is er nu weer slecht aan zout. Als je een infuus krijgt jagen ze ook een zoutoplossing naar binnen. Met warm weer hoor je weer dat je genoeg zout binnen moet krijgen. Wanneer laten ze ons eens met rust wat we eten. Dierenfreaks willen niet dat de Ganzen gedwanvoerd worden voor de lever, maar ze willen ons wel van alles door de strot duwen wat we moeten eten wat zij goed voor ons vinden. Vegatroep, zoutloos enz Ik eet vlees als ik daar zin in heb en zonder zout smaakt niks. Dus ik blijf gewoon overal zout op doen en als in de winkel de fabrikanten denken dat ze minder of geen zout in de produkten en kant en klaar maaltijden willen doen dan smaken ze niet meer en hoop ik dat de mensen het niet meer kopen. Net zoals al steeds meer mensen de ongezonde vegatroep laten liggen in de winkels.

4 Reacties

Contentino

Contentino23 aug. 2023 - 16:32

Wat is er nu weer slecht aan zout???. ------------------------------- Jouw reactie spreekt boekdelen , de domheid straalt er vanaf. Misschien heeft het zout je verstand wel opgelost!. Kneusje.

2Rapporteren

wim koelewijn

wim koelewijn23 aug. 2023 - 18:24

Wellicht heeft U gelijk..maar vaak is aan de titel, ook nu, te lezen waar het over gaat..ik bedoel, u hoeft het niet te lezen..negeren die hap....

0Rapporteren

Gargamel1900

Gargamel190025 aug. 2023 - 10:01

Contentino doe jij maar zoutloos, je zult zien wat er gebeurt. een mens heeft zout nodig.

0Rapporteren

Wadman

Wadman26 aug. 2023 - 18:25

Volgens mij wil hier geen enkele "dierenfreak" ons hier vegetarische eetwaar door de strot duwen en dus zegt uw reactie hier meer iets over uw eigen frustraties...

1Rapporteren

Barns

Barns23 aug. 2023 - 14:14

Gebruik nooit zout in mijn avondeten, alleen klein beetje op frites uit de airfryer. Koop ook nooit bewerkte troep. Als ik zoiets wil, (pizza, broodje hamburger etz.) maak ik het zelf.

timmerman1965

timmerman196523 aug. 2023 - 13:52

eigenlijk komt het er op neer dat je beter helemaal kan ophouden met eten

1 Reactie

Contentino

agapon1951

agapon195123 aug. 2023 - 11:25

De reactie zijn wel erg kort door de bocht. Minimale hoeveelheid zout is goed voor je. Maar men is zo gewend geraakt aan het eten van zout dan men verleerd is wat de smaak van echt eten eten is. Zout is in grotere hoeveelheden toegevoegd,omdat het verzadigingsgevoel wegneemt en houdbaarheid vergroot (onzin). Gevolgen zien we (naast de suiker) iedere dag om ons heen. De smaak van een aardappel wordt volledig verpest door de toevoegingen van zout, om maar wat te noemen. Vele vitaminen (b.v. C) worden op dat moment te niet gedaan juist door zout. Dat geld eigenlijk voor alles wat et voeding te maken heeft. De zgn hype van nu, de VEGA produkten, is grof gezegd gewoon een bek vol zout ,waar iedere smaak door wordt weggenomen. Daarnaast worden de verbouwingen van soja etc is ook een aanslag op de natuur met name de oerwoud gebieden, transport (millieu) enz. Het teveel gebuiken van zout kan leiden tot verhoogde bloeddruk, hart en vaatziekten, nierziekten, maagkanker, botontkalking etc. Beperk dus het zoutgebruik en laat het niet het overwicht hebben op de smaak van de gewone gezonde voeding.

wong

wong23 aug. 2023 - 9:14

Terreur van de vegetariers!! Als het aan hun ligt krijgen de leeuwen in de dierentuin voortaan alleen maar sla te eten (goed voor hun gezondheid)

3 Reacties

PietKonings

pk49

pk4923 aug. 2023 - 11:49

wat een erg verstandige opmerking,vind je niet,Wong? Beter in de Telegraaf passend.

1Rapporteren

JannyBoe

JannyBoe23 aug. 2023 - 11:53

Een leeuw is een vleeseter. Maar die eet wel vlees zonder zout en ook nog eens onbewerkt! Daar zouden mensen een voorbeeld aan kunnen nemen ;)

2Rapporteren

mof

mof23 aug. 2023 - 8:59

"Vaak zijn dit ook nog eens de producten waarin verhoudingsgewijs veel ongezonde, onverzadigde vetten zijn verwerkt." Ik denk dat u bedoeld: "ongezonde, verzadigde vetten"

Gert Moes

Gert Moes23 aug. 2023 - 8:52

kortom , je mag alleen nog gras , gezeik , betutteling

1 Reactie

JannyBoe

JannyBoe23 aug. 2023 - 9:06

Gras moet je nou net niet eten. Slecht verteerbaar voor een mens en geheid maag- en darmproblemen. Maar je hebt de vrijheid om alles te eten in ons land.

1Rapporteren

marleenvanh

marleenvanh23 aug. 2023 - 8:33

Valt voor mij dan dus nog wel mee. Kant en klaar maaltijden laat ik sowieso lekker liggen. Ik eet geen (bewerkt of niet) vlees/vis. Kaas ook welhaast niet. Een Beyond Meat burger heel af en toe. Veel groenteconserven zijn tegenwoordig zonder zout. Was 'ff wenne', maar nu prima te doen. Zelf gekookte groenten daar doe ik soms wat zout in het kookwater, idem met pasta, aardappels of rijst koken

kaartendraak

kaartendraak23 aug. 2023 - 8:33

So what? Drink genoeg water en je nieren kunnen het prima afvoeren, je lichaam heeft zelfs een bepaalde hoeveelheid zout nodig, 's zomers zelfs meer vanwege extra verlies door zweten. Belangrijkste blijft dat je gevarieerd blijft eten, maar helaas zijn er mensen, voornamelijk ouderen, die afhankelijk zijn van de kant en klaar maaltijden, die kunnen niet anders meer.

3 Reacties

Gert Moes

JannyBoe

JannyBoe23 aug. 2023 - 9:08

In kant en klaar maaltijden zit juist veel zout https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/zijn-kant-en-klaarmaaltijden-ongezond-.aspx

2Rapporteren

hidkees

hidkees24 aug. 2023 - 9:23

Dat je 's zomers extra zout moet gebruiken is een hardnekkig misverstand. Je hebt niet meer dan 3 gram per dag nodig en krijgt steeds veel meer binnen. Een beetje zweten op een warme dag doet het enorme overschot niet verdwijnen. Dat het schadelijk is, is algemeen bekend.

1Rapporteren

busyto

busyto23 aug. 2023 - 8:25

Eigenlijk is het nog erger: eet geen bewerkt voedsel: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/: Hij schreef voor de liefhebber (ik ben arts) een fantastisch boek over voeding bij natuurvolkeren en wat gebeurt als deze Westers bewerkt voedsel gaan eten. Prachtige foto's erbij.

nipe1

nipe123 aug. 2023 - 8:09

Overal word er teveel zout in gedaan zelfs in chocola, Laat het zout er uit je kan het zelf makkelijk toevoegen als je dat wil.

1 Reactie

marleenvanh

marleenvanh23 aug. 2023 - 8:49

Nou dat is ten dele waar. Ja je kunt zout toevoegen maar het zal altijd anders smaken dan wanneer je het bij aanvang van het kookproces al toevoegt. Aardappels, pasta en rijst zijn daarvan de beste voorbeelden.

0Rapporteren

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Gerelateerd

Sources


Article information

Author: Diana Mercer

Last Updated: 1698951242

Views: 569

Rating: 4.2 / 5 (119 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Diana Mercer

Birthday: 1959-04-02

Address: Unit 7200 Box 2468, DPO AA 15904

Phone: +4151251281011263

Job: Social Media Manager

Hobby: Poker, Cocktail Mixing, Amateur Radio, Role-Playing Games, Running, Painting, Stamp Collecting

Introduction: My name is Diana Mercer, I am a lively, variegated, fearless, dazzling, resolute, intrepid, courageous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.